Tegemoetkomingen voor mensen met jongdementie en hun mantelzorgers in Nederland

Er zijn in Nederland verschillende landelijke en gemeentelijke vergoedingen, zoals vervoersvergoedingen. Ook bieden steeds meer zorgverzekeraars een aanvullende vergoeding voor mantelzorgers. De landelijke vereniging voor mantelzorgers (MEZZO) biedt hierover meer informatie. Tevens geven medewerkers van de sociaal juridische dienst van Mezzo gratis advies over vergoedingen, belastingen, wetten en regels.

Op deze pagina zetten we een aantal dingen voor u op een rij en wordt u doorverwezen naar meer informatie of een website die verder wegwijs maakt. Deze pagina zal in de toekomst nog verder aangevuld en geactualiseerd worden. Bent u op zoek naar meer info rond een specifiek thema of mist u bepaalde zaken op deze pagina, laat het ons weten via het contactformulier.

1) Thuis wonen

Er zijn verschillende hulpmiddelen en aanpassingen in en rondom de woning om u naaste zo lang mogelijk zelfstandig te laten functioneren. Hiervoor zijn gedeeltelijke vergoedingen mogelijk. Lees hier meer over regelingen voor het aanpassen van de thuissituatie 

2) Mantelzorgers

Een aantal zorgverzekeraars bieden mantelzorgondersteuning vanuit de aanvullende verzekering of een aantal dagen vervangende mantelzorg.  Bel altijd eerst met uw zorgadviseur welke kosten worden vergoed. Bij uw lokale WMO loket kunt u tevens informeren naar ondersteuningsmogelijkheden. Als mantelzorger bent u veel bezig met uw zorgtaken en dit is niet altijd goed te combineren met werk. Daarom zijn hier een aantal regelingen voor. Deze tips en voorzieningen kunt u terugvinden op de website werkenenmantelzorg.nl en de website van PGGM&CO.

3) Mobiliteit en vervoer

Alleen de weg kunnen vinden of zelfstandig aan het verkeer kunnen deelnemen is op een gegeven moment niet meer mogelijk. Als u twijfelt of autorijden nog verantwoord is, kunt u een BROEM-test of een beoordeling aanvragen bij het CBR. Meer informatie kunt u vinden op de website van Alzheimer Nederland. Verder zijn er nog een aantal alternatieve voorzieningen voor vervoer. Via de gemeente, de zorgverzekeraar of de Belastingdienst zijn er mogelijkheden reiskosten, parkeerkosten en kosten van openbaar vervoer te verlagen. Soms kan dat in de vorm van een vergoeding, soms door aftrek van de belasting.

4) Financiële veranderingen

Dementie kan ingrijpende gevolgen hebben op jullie financiële situatie. Meer informatie over de financiële consequenties en een overzicht van de beschikbare hulp en advies  kunt u vinden op de website van Alzheimer Nederland.