New Energy for Young Dementia

Omdat geen enkele berg te hoog is.

Op 23 oktober vertrok een 14-koppige ploeg richting Kathmandu (Nepal), tien dagen lang stapten ze door. Van punt naar punt. Steeds hoger. Tot ze boven de 3000 meter geraakten. Het ochtendgloren bood ze elke dag een nieuw perspectief. Op het land, de andere cultuur en zichzelf en hun partner.

Via de blog kunnen jullie meer lezen over de avonturen van drie mensen met dementie, hun partners en omkaderende begeleiding. Het is een moedig initiatief om het stigma rond jongdementie te doorbreken door te tonen wat mensen met dementie wel nog kunnen in plaats van enkel te focussen op wat niet meer kan.

Nepal is het mekka van de rugzaktoerist. Het land werd op 25 april en op 12 mei 2015 getroffen door een zware aardbeving (7,8 en 7,3 op de schaal van Richter). Intussen is het land in opbouw maar een conflict aan de grens met India zorgt voor een tekort aan hulpgoederen en brandstof. In deze onvoorspelbare en moeilijke omstandigheden startte de expeditie 'New Energy for Young Dementia'. Samen met de plaatselijke bevolking schrijven ze een onuitwisbaar verhaal. Over hoe de diagnose hun leven in een richting stuurt die ze niet hadden verwacht. Over de moeilijke momenten die ze meemaken. Maar ook over momenten van een intens 'carpe diem'. De tocht zal banden smeden voor het leven. Zoveel is nu al duidelijk. Omdat een persoon met jongdementie meer is dan alleen zijn aandoening.

De expeditie New Energy for Young Dementia vond plaats in de periode 23 oktober - 5 november 2015 in de ruime omgeving van het Annapurna-gebergte in de buurt van Pokhara.

Over de hele expeditie wordt een documentaire gemaakt.

Bekijk hier het artikel dat op 11/12/2015 in The Lancet verscheen.

Op 1 november 2016 werd het project 'New Energy For Young Dementia' gepresenteerd op de 26ste Alzheimer Europe-conferentie in Kopenhagen. Klik hier voor een uitgebreide terugblik.

 

foto PB